Co bylo pro vás hlavním impulsem vydat se sbírat kulinářské zkušenosti do Asie?

Celé to začalo na Novém Zélandu, kam jsem v devatenácti odletěla a v průběhu několika let měla možnost vařit v kuchyni s pár Korejci, ale i Japoncem či Číňankou, jejich způsob dochucování a trpělivost při práci mě fascinovaly. S kamarády jsme navštěvovali spoustu asijských restaurací, které jsou tam kvůli vysoké asijské populaci dost rozšířené. Začala jsem v tom víc a víc pátrat, odjela do Austrálie a našla si dvě práce, abych mohla Asii pořádně procestovat a projíst se jí na vlastní jazyk.

Z čeho jste měla před svou první cestou do Asie největší obavy?

Obavy? Tak to bylo to poslední, co jsem měla. Mnohem víc jsem se těšila. Na strach nemám moc čas. Jdu do všeho po hlavě s velikým nadšením.

Jaké nejbizarnější / nejzajímavější jídlo (pro středoevropana) jste na svých cestách ochutnala?

Častá otázka a pokaždé jiná odpověď. Takových věcí bylo! Nejvíc ale snad kachní embryo ve Vietnamu nebo dušené psí maso v Číně. Ne, že bych se v tom vyžívala, ale správný kuchař by měl dle mě zkusit opravdu všechno.

Já cestuji prakticky pořád s jediným cílem. Naučit se novým věcem.

Zanedlouho se vydáváte na další dalekou cestu. Máte nějaký cíl, co konkrétního byste chtěla ochutnat, poznat či se naučit?

Já cestuji prakticky pořád s jediným cílem. Naučit se novým věcem. Ale jakým? To nikdy netuším. Sama jsem zvědavá, co mi nadcházející cesta nabídne. Nikdy nic moc neplánuju, ono to ani nemá smysl. Pak na někoho narazíte, ten vás vezme domů, tam sedí babička, která umí to nejlepší rybí kari na světě a najednou se ho od ní učíte. Moje cesty a vlastně vůbec život jsou dost nevyzpytatelné.

Ochutnala jste na svých cestách všechno jídlo nebo bylo něco, na co jste si “netroufla”?

Budu se opakovat, ale opravdový kuchař by měl ochutnat opravdu vše! Takže ať to byl škorpión nebo hadí žluč, ano, zkusila jsem vše, co mi bylo nabídnuto. Jednak zvědavost a jednak je to tak trochu součást kultury, kterou se zrovna snažíte pochopit. Pokud odmítnete, zároveň i urazíte.

Prozraďte nám pět destinací a pět jídel, které vám tyto destinace asociují?

  • Vietnam - had, kachní embryo
  • Čína - smažené kobylky, dušený pes
  • Peru - tradiční peruánské morče
  • Barma - grilovaná krysa
  • Thajsko - pražení šváby

Jaké jsou Vaše další cestovatelské sny, které byste si chtěla do budoucna splnit?

Ach, těch je! Ta nejmilovanější myšlenka asi ale bude aspoň tři měsíce s baťohem na zádech po Jižní Americe nebo třeba Korea. Ta mi v mém asijském rejstříku chybí a já se nemůžu dočkat, až ochutnám opravdické kimchi.

Momentálně pracuju na pořádné barevné kuchařce, která bude na exotických surovinách a koření založená.

Vozíte si domů z cest suroviny, které se u nás nedají snadno sehnat? Popřípadě prozradíte, kde se dají zajímavé suroviny nakoupit i u nás?

Ano. Vždycky připlácím alespoň 15 kilo a vezu domů, co se do kufru vejde. Momentálně pracuju na pořádné barevné kuchařce, která bude na těchto exotických surovinách a koření založená. Měla by lidem přiblížit více výrazné asijské či jihoamerické chutě a jak na ně. Kniha čtenáře provede křížem krážem těmi nejbarevnějšími kulturami a k tomu se chystám spustit i e-shop, kde budou všechny tyhle věci k mání. Vše čekejte ještě tento rok! Jinak nakupuju nejraději v Sapě. Tam seženu hlavně bylinky, koření a zeleninu, která jinde není.

Co byste poradila čtenářům, kteří sice o dalekých destinacích sní, ale nedokážou se odhodlat k realizaci svých snů?

Odhoďte zábrany, zapomeňte na Chorvatsko a jděte do toho po hlavě. Každá další navštívená země z vás udělá vnitru bohatšího člověka. Určitě se není čeho bát, a navíc měsíc v Asii vás vyjde na míň peněz, než měsíc v ČR.