Z plýtvání jídlem se stal celospolečenský problém. Až třetina světové produkce potravin putuje do popelnice, průměrný Evropan pak vyhodí 100 kg jídla ročně. Takový přístup k potravinám zatěžuje nejen rodinný rozpočet, ale každá nevyužitá potravina za sebou zanechává výraznou ekologickou stopu. Téměř polovina chycených ryb skončí mrtvá zpět v moři (důvodem jsou kvóty nebo odchycení nežádoucích druhů), na výrobu kila masa nebo čokolády se spotřebují tisíce litrů vody, pěstování a výroba potravin jde ruku v ruce s vypouštění emisí CO2 do ovzduší.

Cesta začíná již před samotným nákupem. Ještě doma zkontrolujte aktuální stav lednice, abyste se vyhnuli zbytečným výdajům.

Jak můžete coby spotřebitel plýtvání jídlem předejít?
Cesta začíná již před samotným nákupem. Ještě doma zkontrolujte aktuální stav lednice, abyste se vyhnuli zbytečným výdajům. Kromě plátěné tašky nebo síťovky, šetrné k životnímu prostředí, s sebou přibalte také dopředu sepsaný a promyšlený nákupní seznam. Nejen, že ušetříte, ale v obchodě strávíte mnohem méně času.

Dalším důležitým krokem je správné uložení potravin do lednice. Moderní spotřebiče již disponují speciálními přihrádkami na jednotlivé druhy potravin, obecně platí, ze zelenina patří dolů, maso doprostřed, máslo a vejce nahoru. Některé druhy ovoce pak do lednice nepatří vůbec.

Pokud i přes všechny snahy potraviny sejdou, máme pro vás několik praktických typů, jak je zachránit před vyhozením.

 

 

Banánový chleba

Banány jsou velkým zdrojem energie.  Čím zralejší jsou, tím sladší je jejich chuť.

Hnědá slupka a měkký obsah starších banánů nepůsobí lákavě, ale právě takto zralá dužina se skvěle hodí jako základ do oblíbených smoothies nebo moučníků. Nadýchaný veganský (a navíc bezlepkový) banánový chleba k nedělní snídani vytvoříte smícháním rozmačkané dužiny banánů s cizrnovou moukou, kokosovým olejem, javorovým sirupem a vanilkovou esencí. Upečený chleba servírujte samostatně s teplým kakaem nebo natřený burákovým máslem a jahodovou marmeládou.

Jablečný crumble

Zkuste vyměnit tradiční štrůdl za vynikající crumble, oblíbený britský moučník. 

Scvrklá nebo potlučená jablka už nejsou pro běžnou konzumaci ideální, ale oloupaná a zapečená dělají divy. Zkuste vyměnit tradiční štrůdl za vynikající crumble, oblíbený britský moučník. Na přípravu je mnohem snazší, zcela vám totiž odpadne příprava těsta, protože vysokou vrstvu nakrájeného ovoce v pekáčku už jen bohatě zasypete drobenkou a zapečete. Jelikož je crumble nejlepší ještě teplý, na nic nečekejte a rovnou servírujte.

Dýňové rösti

Dýňové rösti - zdravejší varianta českého bramboráku. 

Právě jste dovařili dýňovou polévku, ale kus dýně ještě čeká v lednici? Pak ji nastrouhejte, okořeňte a smíchejte s vajíčkem, a máte tu zdravější variaci na švýcarské rösti nebo český bramborák. Směs opečte na pánvi a servírujte samostatně nebo jako přílohu ke ztraceným vejcím s holandskou omáčkou.

Pesto z mrkvové a ředkvičkové natě

Pesto můžete udělat nejen z listů bazalky. 

Jaro láká k nákupu čerstvé místní zeleniny, tak až si příště domů přinesete ředkvičky, mrkve nebo kedlubny, zbylou nať nevyhazujte. Málokoho by napadlo, že z ní lze vykouzlit úžasné pesto na těstoviny nebo čerstvý chléb. Do hmoždíře nebo mixéru vložte vlašské nebo piniové ořechy, citronovou šťávu, česnek, olivový olej, dle preferencí parmazán a zelenou nať a během chvilky můžete večeřet.

Rajčatová bruschetta

Bruschettu lze připravit na mnoho způsobů, základní verze vám nezabere déle než pár minut. 

Pokud vám doma okorá chleba, není nic jednoduššího, než povečeřet topinky nebo opražit krutony do salátu. Co ale dělat, pokud zapomenete na bagetu nebo ciabattu? I to má své, nutno podotknout velmi elegantní a zdravější, řešení. Tou je italská bruschetta s rajčaty a česnekem, která si v posledních letech i díky různým kuchařským pořadů našla cestu do českých domácností. Lze ji připravit na mnoho způsobů, základní verze vám nezabere déle než pár minut a výsledkem je lehká svačina nebo předkrm, dokonalý svou jednoduchostí.

<
1
2
3
4
5
/
5
>