Příslušenství ke grilům nabízí nedozírné možnosti. Pořídit lze pizza kámen, na němž lze péct i domácí chléb či croissanty, formu na koláč, wok pánev, litinovou steakovou desku, pánev na paellu, litinový hrnec na pomalé dušení nebo box na štěpky aromatického dřeva k zauzování. V principu postačí i ohnivzdorné bytelné kuchyňské nádobí, které už budete využívat pouze na tyto účely. Grily mají dnes i přidružené plynové plotýnky na přípravu příloh a omáček. Co víc vlastně člověk k vaření potřebuje? A navíc ten čerstvý vzduch a azurové nebe nad vámi...

Kromě masa proto s oblibou griluji i zeleninu, ryby a mořské plody – a hlavně sýry. Ty s bílou plísní na povrchu je vždy třeba zabalit do alobalu (pro grilování se prodává extra pevný) potřeného lžící oleje s aromatickým kořením. Mohou to být čerstvý rozmarýn nebo tymián, ale i pikantní chilli směsi nebo nejrůznější druhy pesta. To je má tajná sýrová zbraň. Sýry balte jako vánoční dárek, aby šly grilovat z obou stran. Ve chvíli, kdy je na omak i vnitřek krásně tekutý, máte hotovo. Existují i sýry vhodné na přímé grilování bez alobalu jako třeba Rougette a nebo halloumi. Jejich konzistence dovoluje působení přímého žáru bez toho, aby sýr protekl mřížkou do míst, odkud není návratu.

Existují i sýry vhodné na přímé grilování bez alobalu jako třeba Rougette a nebo halloumi.

Takto připravované sýry kombinujte se zeleninou, třeba grilovanými paprikami, jimž je potřeba stáhnout opálenou slupku, cuketami nebo mým oblíbeným žampionem Portobello. Zdají se být obří, ale během tepelné úpravy ztratí až polovinu velikosti. Aby fungovaly jako dostatečná podpora pro vyvřelý sýr, musejí být veliká. Grilujte je bez nožičky, pomaleji, zato déle a z obou stran, dokud se slupka nezvrásní a ani uprostřed nebudou křupat. Potrvá to i 20 minut.

Grilované Portobello s camembertem, pestem a rukolou

Ingredience pro 2 porce

  • 2 velké žampiony Portobello

  • 2 camemberty na gril

  • 2 lžíce oleje

  • 2 lžíce pesta (bazalkové nebo třeba z medvědího česneku)

  • hrst rukolových listů

  • sůl a pepř

Zabalte každý sýr z obou stran potřený pestem do tlustého alobalu potřeného lžící oleje. Pokud jsou portobella zavřená, odřízněte jim „sukýnku“ po obvodu. Začněte grilováním hub z obou stran. Až ztratí třetinu velikosti, ztmavnou a začnou se opékat, přidejte na rošt sýry. Nechte je změknout, až budou naomak velmi měkké. Hotové žampiony položte vzhůru nohama na talíře, osolte je a opepřete, poklaďte rukolou. Na ně opatrně rozbalte sýry. Doplňte případně dalším pestem. Ihned servírujte, ideálně s rozpečenou bagetkou.