A přesto, vědí jeho konzumenti, z čeho a jak se vlastně tento lahodný mok vyrábí? Pro odpověď jsme se vydali do Rodinného pivovaru Bernard, kde vaří pivo tak, jak se vařilo po staletí - tradičním výrobním postupem z těch nejkvalitnějších surovin.

Vaření

Říká se, že varna je srdcem pivovaru a něco na tom určitě je. V krásných měděných nádobách se právě zde odehrává první část výrobního postupu. Sešrotovaný slad z vlastní humnové Sladovny Bernard v Rajhradě u Brna se zde smíchá s vodou z vlastních zdrojů a povařuje tak, aby se složitější cukry přeměnily na cukry jednodušší -zkvasitelné. Po scezování (oddělení sladového výluhu od mláta) se získaná sladina povaří s chmelem. Uvařená hořká mladina se čerpá na vířivou káď, kde se oddělí kaly, a na chladiči se postupně zchladí až na 5 °C.

Kvašení

Do zchlazené mladiny se na spilce přidají pivovarské kvasnice, které si v Rodinném pivovaru Bernard připravují ve vlastní propagační stanici. Kvasnice postupně přeměňují jednodušší cukry na alkohol. Pro česká piva je typické použití spodního kvašení, kdy během tohoto 7- až 10denního procesu kvasnice klesají na dno kádě.

Zrání

Další fází je dokvašování v ležáckém sklepě. To probíhá v uzavřených tancích při teplotě 1-2 °C. Zde pivo leží a zraje cca 1 měsíc a za mírného přetlaku dochází k jeho nasycení oxidem uhličitým.

Filtrace a stáčení

Pokud se zrovna do sudů nestáčí pivo označené jako nefiltrované, je na řadě filtrace, při níž se křemelinovém filtru od piva oddělí zbytky kvasnic. Speciální mikrobiologická filtrace pak nahrazuje pasterizaci. Provádí se při teplotě 1-2 °C a na filtru dochází k zachycení všech mikroorganismů. Díky speciální mikrobiologické filtraci pivo nemění svou vůni, barvu, ani chuť. V Rodinném pivovaru Bernard pak zfiltrované pivo stáčejí do 0,33- a 0,5litrových lahví a 20-, 30- a 50litrových sudů. Právě při použití nejkvalitnějších surovin a dodržení těchto postupu může vzniknout pivo, které je skutečně poctivé, tradiční a české.

Ať Vám chutná - na zdraví!