Jaké budou podle vás největší letošní trendy na české gastroscéně?

  ...sama chci nabízet v letní sezóně nejen recepty na blogu, ale i přímo produkty na trzích a festivalech ve formě studených fresh-polévek a super-polévek!

Jak to tak sleduji, nemůžu než souhlasit s neustále se zvyšující touhou lidí - jíst co nejzdravější pokrmy v co nejpřirozenější neboli nejpřírodnější formě. Rozhodně se věnuje čím dál tím větší pozornost fermentaci, i když někomu připadá tento obor nedosažitelný z důvodu cejchu odbornosti a schopností hodných vysokoškolského chemika. Jak jsem to ale viděla v praxi, něco nechat takzvaně "kváknout", tedy zkvasit, není vůbec žádná věda a není problém se do téhle činnosti plné trpělivosti a překvapení pustit. Existují na toto téma i blogy a knihy v češtině. Dále pak raw "vaření" a superpotraviny plné bohulibých látek. Poslední zmíněné začínám nyní studovat podrobněji a sama chci nabízet v letní sezóně nejen recepty na blogu, ale i přímo produkty na trzích a festivalech ve formě studených fresh-polévek (studené polévky s příměsí právě vymačkaných fresh juiců) a super-polévek (polévek ze superpotravin). 

Už několik let u nás roste móda lokálních a sezónních potravin, kterou navíc začala doprovázet pekařská nebo uzenářská výroba přímo v restauraci. Věříte, že bude tato móda nadále pokračovat, nebo je to výstřelek, který vymizí?

Hluboce doufám, že dobré řemeslo není pouze výstřelkem, ale spíše návratem k poctivé tradici, na což nastal ten nejvyšší čas. Kvalitní uzeniny, které člověk nemusí konzumovat se špatným svědomím a pocitem v žaludku, a navíc ve skvělém právě upečeném chlebu - za časů mých školních svačin to byla holá utopie. Netvrdím, že by každá restaurace nebo každé bistro měly mít vlastní uzeniny a pečivo, ale mám radost, že se v těchto oborech objevují další a další specialisté, kteří se pak pro pohostinství stávají perfektními dodavateli a podniky se mohou spoluprací s nimi přímo chlubit. Naopak doufám, že trend se bude prohlubovat a ke slovu se dostanou i přímo prvovýrobci, tedy farmáři. Sama se snažím je podporovat v novém projektu vlastní řady produktů usnadňujících domácí vaření bez kompromisů na kvalitě a s hrdostí budu hlásit, od koho máme maso i zeleninu do vývarů a podobně. 

Ochutnala jste v poslední době zajímavou etnickou kuchyni? Můžeme čekat boom nějaké exotické gastronomie jako v případě vietnamské kuchyně před několika lety?

Lidé z oboru hlásí, že frčí skandinávská kuchyně a musím přikývnout. Nejsem si jistá, jestli půjde o tak rozsáhlý boom jako v případě kuchyně vietnamské, přeci jen si tento typ gastronomie žádá poněkud větší péči, alespoň já mám skandinávskou vlnu spojenou s přemýšlením o foodstylingu, se smyslem pro detail, ale možná jen příliš často se zalíbením i závistí koukám na talíře severských michelinských restaurací :) Každopádně by tento způsob stravování indexu průměrné tělesné váhy obyvatel Česka pomohl. Hodně ryb, spektrum bylinek a salátů. Nápaditě připravená zelenina neuškodí přece nikomu.

Jste kulinární vlastenec, nebo věříte v multikulturní budoucnost gastronomie?

Musím se přiznat, že k české kuchyni opravdu tíhnu. I když kromě indické kuchyně si střídavě velmi ráda dám cokoliv asijského, severského, středomořského, afrického nebo zkrátka opravdu zabijáckého burgera. Nicméně respektuji i nutnou modernizaci a chci jí jít naproti. V novém pořadu, který poběží v létě na internetové televizi Stream.cz, budeme dokumentovat mé cesty po nejrůznějších festivalech, kde budeme nabízet v pojízdném stánku tradiční české regionální pokrmy ve formě street foodu. Což je mimochodem další trend, jenž určitě v budoucích měsících i rocích jistě na ulicích nepřehlédneme - myslím kvalitní street food obecně. 

Váš foodblog se od většiny tuzemských blogů liší tím, že recepty doprovází video. Co vás takto inspirovalo? A myslíte si, že jste si získala takové množství příznivců právě díky tomu?

Šla jsem tedy vlastní cestou - vymyslela originální koncept, na vlastní náklady natočila první díly, sama je sestříhala, dala na internet... a po nějaké době si toho všimli ze Streamu a nabídli mi spolupráci.

Vlastně jsem o tom přesvědčena a od začátku jsem v takový vývoj doufala. Už přes deset let pracuji jako moderátor v radiu, objevila jsem se i v televizi, mít vlastní pořad byl můj sen už od dvaceti let. Ale protože jsem nebyla kuchař, těžko jsem mohla někam jen tak přijít a říct, že chci vařit před kamerou, ať to vysílají. Šla jsem tedy vlastní cestou - vymyslela originální koncept, na vlastní náklady natočila první díly, sama je sestříhala, dala na internet... A po nějaké době si toho všimli ze Streamu a nabídli mi spolupráci. Mám nyní sice kvůli práci na celém projektu vysílací pauzu, včetně pořadu, který jeho průběh bude také mapovat, ale naštěstí už ne na dlouho. Pak už nastoupím do klasického fungování minimálně jednoho videa týdně tak, jak na to byli všichni poslední roky zvyklí. 

Blíží se jarní sezóna tradičně doprovázená milionem zaručených receptů na detoxikaci. Znáte nějaký opravdu funkční recept na jarní pročištění a probuzení ze zimního spánku?

Myslím, že ten správný recept obsahuje pořádnou dávku pobytu venku, abyste pochytali na tváři první hřejivé sluneční paprsky. Bude to potřebovat taky okořenit špetkou lásky.