Byl jste vyhlášen barmanem roku 2017. Jaký je váš nejoblíbenější alkoholický a nealkoholický nápoj?

Děkuji, ale sám se za barmana roku určitě nepovažuju. Je ale pravda, že se mi podařilo vyhrát Diageo World Class, což je poměrně náročná a komplexní soutěž. A loni bylo štěstí na mé straně. Netajím se, že si tak trochu ujíždím na Coca-Cole. A to hlavně k jídlu, baví mě ten kontrast chutí, slané versus sladké. A miluju bublinky. U cocktailu je volba rozhodně těžší. Ale v poslední době je to bourbon a tequila. Rosita je teď moje nejčastější volba, což je kombinace tequily, Campari a sladkého vermouthu.

Doma mám poměrně velkou zásobu lahví, ale já doma alkohol nepiju, nemám z toho požitek.

Co ve vašem domácím baru nesmí chybět? Je vám povolání též koníčkem, takže často pořádáte pohoštění i pro své přátele, nebo nemůžete shaker ve svém volnu ani vidět?

Jak se říká, že kovářova kobyla chodí bosa, tak u mě to platí dvojnásob. Doma mám poměrně velkou zásobu lahví, ale já doma alkohol nepiju, nemám z toho požitek. A domácí párty nepořádám. Ale když vyrazíme s kamarády někam ven, třeba na grilovačku, tak pro ně rozhodně rád připravím pár drinků. Léto je na to ideální, zahrada je plná chutí. Stačí natáhnout ruku a máte nejčerstvější ingredienci, jakou můžete mít.

Jaké jsou nejnovější trendy v barmanském světě? A dají se i v domácích podmínkách použít?

Jeden z největších trendů je propojování kuchyně s barem. A to jak v ingrediencích, tak i technikách. Příprava různých sirupů, infuzí, to už je víc než běžné. Ale třeba fermentace, příprava shrubů, marmelád, nakládání ovoce a zeleniny. Návrat k technikám našich babiček a prababiček. A rozhodně jednoduchost. Nemusíte mít doma třicet lahví. Ve výsledku stačí jedna, ta vaše oblíbená, dostatek ledu a fantazie nebo internet. Důležitá je hlavně kvalita ingrediencí.

Potýkáte se často s nešvarem, že lidé si míchané nápoje nevychutnávají, ale spíše se snaží „rychle a efektně opít“ což je prý u barmanů dosti neoblíbené?

Tohle je spíše o místě, kam na ten drink jdete. A vlastně o tom, čeho chcete docílit. Mám to štěstí, že už posledních pár let pracuju v barech, kam jdou lidé primárně za zážitkem a svůj drink si chtějí vychutnat. A když už někdo má v úmyslu se tzv. „sundat“, u mě na baru se mu to nepodaří, protože už mu nenaliju. Maximálně sklenku vody. Je spousta klubů a nonstopů, kde už je to jen na něm, jaké bude mít příští ráno…

Tip na míchaný alkoholický i nealkoholický drink!

Když si představím rozpálený gril a letní odpoledne, rozhodně bych doporučil nějaký delší a svěží drink, který doplní tekutiny, zažene žízeň, ale zároveň probudí chuťové buňky. Vím, že ideální pro většinu z nás by bylo asi dobře vychlazené pivo, a nedivím se tomu. Ale i pivo se dá velice jednoduše použít do drinku. Moje oblíbená kombinace je Amer Picon (bylinný pomerančový likér) na ledu dolitý klasickým ležákem, jako je třeba plzeňský, plátek pomeranče nebo jen zástřik pomerančovou kůrou. Na léto ideální drink!

Ale nealko by mělo splnit v podstatě stejný úkol. Osobně moc rád pracuju s grepem. Má v sobě svěžest citrusů a zároveň příjemnou nahořklou chuť. Na grepovou limonádu mám dva tipy, jednu s tonikem a druhou pro ty, kteří tonik nemají rádi nebo ho třeba nemůžou, jako třeba nastávající maminky. Postup je u obou v podstatě stejný. Základ je čerstvá grepová šťáva, hodně ledu, cukr podle chuti a dolít buď grepovým tonikem, nebo Vichy minerálkou. Když nemáte po ruce Vichy, vincentka funguje taky. Zamíchat a máte hotovo.

Oba drinky snadno připravíte i ve větším množství, třeba do džbánku. Ideální pro zahradní grilovačku.

Picon Beer

  • 20 ml Amer Picon (můžete ho nahradit italským bylinným likérem Amaro)
  • dolít světlým ležákem cca 150 ml
  • led, pomeranč

Grapefruit Lemonade

  • 50 ml grepové šťávy
  • dolít tonikem, nebo minerálkou Vichy
  • led, grep, maliny, jahody apod.