Martin Škoda

Martin Škoda je autor dvou oceňovaných kuchařek Škoda nevařit 1 a 2, který si na podzim minulého roku odbyl televizní premiéru v pořadu Hrdina kuchyně, kde vystupoval ve společnosti herečky Marie Doležalové, prožívá nabitý rok. Mimo jiné byl časopisem Forbes zařazen na seznam „30 pod 30“ nadaných mladých lidí Česka 2018. Chystá třetí kuchařku a nový pořad o vaření, který by se měl objevit ještě letos.


 

Když se řekne grilování a barbecue, co se vám vybaví?

Okamžitě vidím partu fajn lidí, spoustu šťavnatého masa, cítím vůni ohně, jsem v pohodě! Grilovačku mám hodně spojenou právě s masem! Vepřové i hovězí mi na gril neskutečně sedí. Dále mě rovnou napadá velké jihoamerické asado, dvacetihodinové rožnění krávy vcelku na nepřímém ohni… Bylo to v Číně, kde jsem asistoval Carlosovi z Argentiny, který se na grilování specializuje už přes 40 let. Společně jsme vydali přes 500 porcí téhle BBQ nádhery s omáčkou chimichurri. Byla to velká jízda!

Jste autorem kuchařek, měl jste televizní pořad, jdete do grilování a barbecue skutečně po hlavě...

Podle mě lze grilovat po celý rok, téměř za jakéhokoliv počasí, na jakémkoliv místě. Takže určitě i letos budu grilovat o sto šest. Od ledna už mám za sebou přes 20 akcí na grilu. Navíc chystáme jeden velký grilovací projekt. Myslím, že tak představené grilování, jak to máme v plánu, lidi ještě nikdy neviděli. Když budou sledovat moje sociální sítě, brzy se tam vše dozví.

Spousta lidí ani neví, že mezi pojmy grilování a barbecue je rozdíl a jedná se o rozdílné způsoby přípravy masa. Kterou z variant máte radši?

Osobně vím, o co jde, ale určitě nebudu nikomu zazlívat, když to vědět nebude. Pořád jde přeci hlavně o to, zda na grilu vznikne něco, co chutná skvěle! A je úplně jedno, jestli to bude rychlejší příprava při vyšší teplotě alias grilování, nebo pomalé rožnění při nižší teplotě, často za využití kouře, alias BBQ.

Vůbec není potřeba dělat čtyři druhy masa, tři ryby, dvě přílohy a další saláty.

Podělte se s námi o recept, jak si grilování s přáteli maximálně užít.

Nesnažit se objevovat Ameriku, naopak využívat postupy, které fungují. Na gril zbytečně nedávat moc surovin. Vůbec není potřeba dělat čtyři druhy masa, tři ryby, dvě přílohy a další saláty. Když zvolíte jeden, maximálně dva hlavní taháky, třeba steak a levnější podomácku dobře naložené vepřové, k tomu jednoduchou přílohu a nějaký dip, všichni budou spokojení a vy osobně budete mít daleko více času se věnovat svým kamarádům! Grilování beru jako sociální aspekt, jako aktivitu, která spojuje lidi, kterou bychom si měli užít. Nepodlehnout stresu, ale dát si dobře vychlazené pivko, pustit nadupanou hudbu do podkresu a uvolnit se.

Nedávno jsem griloval ze „zbytků“ a byla to bomba!

Neplánujete speciální edici kuchařek zaměřených touto cestou? Případně na co se vaši přiznivci mohou těšit?

Možná se jednou objeví i kuchařka o grilování, ze všeho nejdřív chci ale dokončit edici knih „Škoda nevařit“ třetím, posledním dílem. Ke grilu mám celkově hodně blízko, takže mimo slíbeného projektu, o kterém nemůžu zatím říct víc než to, že se objeví již v červnu, budou asi časem moje další aktivity s grilem hodně spojené. Chystáme také nový TV pořad a je možné, že i tam se gril objeví. Shodou náhod jsem v rámci projektu „Konec plýtvání“, ve kterém se celý rok věnuju tomu, abychom méně plýtvali jídlem, nedávno griloval ze „zbytků“ a byla to bomba, vůbec byste nepoznala, že jsem „pouze“ chtěl vyprázdnit ledničku.