Medová marináda s citronem

  • 60 ml medu
  • 1 cibule nakrájená velice nadrobno
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce kvalitní sojové omáčky
  • 2 rozmačkané stroužky česneku

Všechny suroviny smícháme, můžeme také rozmixovat v mixéru. Hotovou marinádou potřeme maso a necháme v lednici minimálně hodinu, ale klidně i déle. Tato marináda je skvělá i na ryby.

Marináda s medem a hořčicí

  • 120 ml medu
  • 120 ml dijonské hořčice
  • chilli koření podle chuti
  • sůl podle chuti

Uvedené suroviny smícháme a důkladně promícháme. S chilli šetříme, pouze pokud se chystáme krmit děti. Pokud ne, tak pořádně. Natřeme marinádu na maso a necháme minimálně dvě hodiny v lednici. Výborná marináda na kuře.

Medová marináda s bílým vínem

  • 180 ml bílého suchého vína
  • 60 ml kvalitního olivového oleje
  • 60 ml medu
  • 2 rozmačkané stroužky česneku
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička tymiánu
  • čerstvě mletý pepř

Všechny suroviny důkladně promícháme. Maso si do marinády naložíme den předem a necháme důkladně marinovat, alespoň přes noc. Tato marináda je výborná na jehněčí nebo vepřové maso. Maso během pečení či grilování pořád průběžně potíráme.