Co si myslíte o kvalitě potravin v českých supermarketech? V poslední době se často hovoří o tom, že jejich kvalita je mizivá.

„Kvalita potravin je taková, jakou umožňují naše zákony a legislavita. A tu samozřejmě nikdo neřeší. Řekla jste to úplně přesně - v poslední době se o kvalitě potravin hodně hovoří, ale nic se s tím nedělá, jak je už v našem kraji zvykem.“

Mnoho lidí zastává názor, že na kvalitě potravin zase až tak nezáleží, důležitá je cena. Jaký máte názor vy?

„Já si samozřejmě myslím, že cena se na kvalitní potravině zákonitě odrazit musí. Pokud má někdo jiný pocit, je to jeho věc, ale já s tím nesouhlasím.“

S tím souvisí i další otázka. Může i člověk, který má hlouběji do kapsy, jíst kvalitně a zdravě?

„To, že je kvalita drahá, respektive dražší, je správný názor. Všechno na světě má zkrátka svou cenu. Lidé s nižšími příjmy to mají skutečně mnohem složitější. Marketing tzv. levných produktů je totiž dotažen k dokonalosti. Cenově výhodné nabídky se nabízejí na každém kroku.“

Kde vy sám nakupujete kvalitní potraviny? Na čem nikdy nešetříte?

„Za léta praxe jsem si vybudoval a našel osvědčené zdroje dobrých nákupů a ty také využívám. Na jídle nikdy nešetřím.“

Co farmářské trhy? Zastavíte se občas i zde?

„Na farmářské trhy mám stejný názor, jako na podobný fenomén s bio potravinami. Myslím si, že je to celé postavené na hlavu a jde o takový malý podvod. Pokud si někdo bláhově myslí, že farmářské trhy změní situaci v českém potravinářství, já si to určitě nemyslím. Je přeci běžné, že se potraviny produkují na farmách, ne? Takže tam nechodím, a vlastně mě to ani moc nezajímá.“

Jak poznám, že jídlo, které jím v restauraci, je skutečně kvalitní? Mám vůbec šanci jako laik poznat, že kuchař vaří z kvalitních potravin?

„Mám pocit, že na tom není nic složitého. Dobré věci přeci pozná i neodborník. Nejlepší je cestovat a poučit se v místech, kde má gastronomie dobrou kulturu a tradici. Navíc jsem přesvědčen, že váš žaludek ani chuť vám lhát nebudou.“

Která potravina/surovina nesmí nikdy chybět ve vaší vlastní domácí kuchyni?

„V každém případě olej, sůl, vejce, víno, rajský protlak, ocet, máslo a pár dalších věcí.“

TIPY: Nakupovat levně? Ano, ale ne potraviny

V čase předzvěsti ekonomické krize sahají rodiny k úsporným opatřením.

Jsou ale statky, kde se šetřit nevyplatí, jedním z nich jsou potraviny. Koupí levného, nekvalitního zboží ohrozíte své zdraví! Zbytečné riziko, nemyslíte?

Osvědčené zdroje

Mezi rizikové potraviny patří zejména maso a zelenina. Při výběru dbejte, aby zelenina i ovoce nebyly proleželé a zvadlé, u masa se doporučuje koupě z českých chovů. Domácí maso neabsolvovalo dlouhý transport a je čerstvé. Koupě kvalitních potravin není záležitostí jen specializovaných krámů, čerstvost a kvalita je k mání i ve velkých hypermarketech. Pak stačí správný hypermarket najít a zůstat mu věrný.