Na již zmíněné výstavě byla uvedena, v té době dosud nevídaná, strojní uzenářská dílna. A jedním z produktů, které se zde prodávaly, byly právě špekáčky. Na této akci však byly k mání ještě pod názvem uzenky – prodávaly se za 8 krejcarů s křenem a slaným rohlíkem na papírovém tácku. Špekáčky byly v době svého představení považovány za velmi kvalitní a lahodné výrobky.

      Starším bratříčkem špekáčků jsou vuřty. Rozdíl mezi oběma druhy výrobků spočívá ve skladbě suroviny, která byla u vuřtů méně náročná. Váha jednoho kusu špekáčku nebo vuřtu se v minulosti pohybovala okolo 50 g. Oba tyto výrobky byly naráženy do hovězích kroužkových střev (tenké střevo), a byly ve větší míře rozšířeny až v období rozvoje strojního vybavení uzenářských dílen v druhé polovině 19. století.

      V průběhu let se pak stal špekáček pevnou součástí sortimentu českých řezníků a uzenářů. V roce 1978 byla vydána československá státní norma, která upravovala složení špekáčku. Podle ní musel obsahovat 38,5 % hovězího masa, 17,5 % vepřového masa, 17 % sádla, 23 % vody (ledu), zbytek tvořila sůl, koření a ostatní přísady. Na počátku 90. let byly státní a oborové normy zrušeny.  Následně byla v roce 2001 vydána vyhláška č. 326/2001 Sb., která předepisovala, že špekáček může obsahovat pouze hovězí, vepřové a telecí maso a podíl masa musí podle ní tvořit nejméně 40 %, obsah tuku pak maximálně 45 %.

V roce 2011 byly špekáčky zapsány do seznamu zaručených tradičních specialit, který registruje Evropská komise.

Špekáček je možné konzumovat ohřátý v teplé vodě, nejlepší je však opečený na ohni nebo na grilu. Takto upravený špekáček má být sytě červenohnědý, s příjemným leskem střívka a na řezu masově červený s viditelnou mozaikou špekové vložky. Před opékáním nebo grilováním se špekáček nejčastěji nařezává na obou koncích, jednak aby se urychlilo prohřátí, a také zlepšila jeho chuť a zmenšila tučnost. Ohřívaný špekáček bývá šťavnatý, mastnější, ale na řezu musí být stále soudržný. Další formou úpravy špekáčků jsou tzv. utopence. Jsou to obvykle oloupané špekáčky naložené v láku a nakrojené na obou koncích pro snadnější proniknutí láku do výrobku.

V současné době je na trhu řada výrobců špekáčků, kteří nabízejí širokou kvalitativní škálu špekáčků – od těch nejkvalitnějších až po méně kvalitní. Dají se koupit i špekáčky různě dochucené např. chilli a jiné. Špekáčky mohou být ručně vázané provázkem, nebo uzavřené klipsou. A je jenom na zákazníkovi, aby si vybral takový, který mu bude nejvíce chutnat.